7 Nisan 2008 Pazartesi

Tasiye: Kitaplar ve Filmler

Filmler:


Doğum günü temmuz:
Türü: Savaş / Dram Yönetmen: Oliver Stone Senaryo: Oliver Stone , Ron Kovic , Ron Kovic (Kitap) Görüntü Yönetmeni: Robert Richardson Müzik: John Williams Oyuncular: Tom Cruise (Ron Kovic) , Bryan Larkin (Genç Ron) , Raymond J. Barry (Bay Kovic) , Caroline Kava (Bayan Kovic) , Josh Evans (Tommy Kovic) , Seth Allen (Genç Tommy) , Jamie Talisman (Jimmy Kovic) , Sean Stone (Genç Jimmy) , Anne Bobby (Suzanne Kovic) Genel Bilgiler: 1989, ABD , 145 dk.
Konu: Gerçek bir öyküye dayanan bu filmde Tom Cruise, Vietnam gazisi Ron Kovic'in unutulmaz bir portresini çiziyor. Gönüllü olarak Vietnam'a savaşmaya giden genç Kovic, memleketine belinden aşağısı felç olarak geri döner. Üstelik döndüğü ülke, bıraktığından çok farklıdır ve Vietnam gazilerine kimse saygı duymamaktadır... Oliver Stone'un Vietnam'a 'sol'dan bir bakış attığı "Doğum Günü Dört Temmuz", muhafazakar görüşlü, içi Amerikan vatanseverliğiyle dolu bir gencin savaşa gitmesini ve gerçeklerle yüzyüze gelmesini anlatıyor. Tom Cruise filmdeki rolüyle Oscar adayı olmuş ve unutulmaz bir performans vermişti.



Sol ayağım:Türü: Dram Yönetmen: Jim Sheridan Senaryo: Shane Connaughton , Jim Sheridan , Christy Brown (Kitap) Görüntü Yönetmeni: Jack Conroy Müzik: Elmer Bernstein Oyuncular: Daniel Day-Lewis (Christy Brown) , Brenda Fricker (Bayan Brown) , Alison Whelan (Sheila) , Kirsten Sheridan (Sharon) , Declan Croghan (Tom) , Eanna MacLiam (Benny) , Marie Conmee (Sadie) , Cyril Cusack (Lord Castlewelland) , Phelim Drew (Brian)
Genel Bilgiler: 1989, İrlanda / İngiltere , 98 dk. Beyin Felçli (Cerebral Palsy) olarak doğan Christy Brown, hastalığı nedeniyle hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir yaşam sürer. Ancak çocukluğunda , sol ayağının felçten etkilenmediğinin farkına varması hayatını değiştirecektir. Christysol ayağını kendine verilmiş bir şans olarak görür va azmin de yardımıylahastalığın etkilerinin yenmeye çalışır. Bu çalışmanın sonucunda ise sakat vücudunun içinde gizli zeka ve yazma yeteneği ortaya çıkacaktır. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler , sonraki yıllarda Christy Brown ‘un İrlanda edebiyatının saygın isimler arasına girmesini sağlayacak ve azimle çalışmanın sonucunda imkansız diye birşeyin olmadığını tüm insanlığa gösterecektir. Christy Brow’un ölümünden dokuz yıl sonra çekilen film,yazarın hayatından kesitleri anlattığı kitap olan Sol Ayağım’ın sinema uyarlamasıdır. Kimi zaman hüzünlü, kimi zamaneğlendirici olabilmeyi başaran filmin, azim ve umut hikayesi olarak vereceği evrensel mesajlar var. Jim Sheridan ve Daniel day-Lewis’in birlikte çevirdikleri ilk film olan Sol Ayağım , 1989 yılında en iyi film dahil olmak üzere toplam 5 dalda Oscar’ a aday oldu ve Daniel Day- Lewis ve Brenda Fricker’ a oyunculuk dallarında ödülü kazandırdı.

İlk görüşte aşk: Türü: Romantik
Yönetmen: Irwin Winkler Senaryo: Oliver Sacks , Steve Levitt Görüntü Yönetmeni: John Seale Müzik: Mark Isham Oyuncular: Val Kilmer , Mira Sorvino , Kelly McGillis , Steven Weber , Bruce Davison
Genel Bilgiler: 1998, ABD , 125 dk. Virgil Adamson , bir kasabadaki kaplıcada masörlük yapan ve küçük yaşlardan beri kör olan genç bir adamdır. Günün birinde Amy adlı bir mimar kadınla tanışır. Stres atmak için Manhattan'dan kaplıcaya gelen Amy, ilk andan itibaren Virgil'e ilgi duymaya başlar. Genç kadın başlangıçta onun kör olduğunu farketmez, ilk görüşte aşık olur. Virgil'i ikna ederek büyükşehire yeni bir tedavi yöntemi denemek için giderler. Dünyada ilk defa uygulanan bir yöntemle ameliyat olan Virgil, tekrar görmeye başlar. Bundan sonra yeni hayatına alışmanın verdiği zorlukları birlikte yenmeye çalışırlar.


Yağmur adam: Türü: Komedi /
Dram Yönetmen: Barry Levinson Senaryo: Barry Morrow , Ronald Bass Görüntü Yönetmeni: John Seale Müzik: Hans Zimmer
Oyuncular: Dustin Hoffman (Dustin Hoffman) , Tom Cruise (Charles Sanford Babbitt) , Valeria Golino (Susanna) , Jerry Molen (Dr. Bruner) , Jack Murdock (John Mooney) , Michael D. Roberts (Vern) , Ralph Seymour (Lenny)
Genel Bilgiler: 1988, ABD , 133 dk. 4 Akademi Ödüllü - En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Orijinal Senaryo-
Yağmur Adam bir sinema klasiği. "Yağmur Adam" kardeş sevgisini öğretiyor Otistik ve yalnız bir adamın başından geçen olayların anlatıldığı filmin öyküsü şöyle: Babası, Charlie'yi 16 yaşındayken arabasını "çaldığı" için hapse attırmış, Charlie de evden ayrılmıştır. Filmin başında sokaklarda yaşayan Charlie, ayakta kalma savaşının kritik bir noktasında görülür. Her yere borcu vardır. Çok sıkışık durumdadır. Tüm bunların üstüne bir de babasının servetinin bilinmeyen bir vakfa kalması onu çok üzmüştür. Ve bu vakfın iç yüzünü öğrenmeye gittiğinde, servet, Charlie'nin hiç tanımadığı, daha doğrusu hiç hatırlamadığı abisi Raymond'ın tasarrufuna bırakılmıştır. Raymond, dünyayla ilişkisi en alt düzeye inmiş, şaşırtıcı zekasını gündelik işlerde kullanmaktan yoksun, kendi dünyasına kapanmış biridir. Ancak durum çok garip olsa da bu, Charlie için gerçek bir keşiftir. Genç adam, ağabeyine yani çocukluğunun "Yağmur Adam" adlı uzak, belli belirsiz kişisine çıkarları için yaklaşsa da sonunda bu yaklaşım gerçek bir bağlılığa, gerçek bir sevgiye dönüşecektir. Bir sinema klasiğine dönüşen film, aynı zamanda En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında Akademi ödülü almıştır. Yönetmenliğini Barry Levinson'un yaptığı Yağmur Adam'da Dustin Hoffman ve Tom Cruise rol alıyor.

Benim adım sam: Yönetmen: Jessie Nelson Oyuncular: Sean Penn, Dakota Fenning, Michelle Pfeiffer, Dianne Wiest Müzik: Beattles’ın en güzel parçaları.
Filmin öyküsü kısaca şöyle: Sam kafede garsonluk yapan bir zihinsel özürlüdür. Evsiz bir kadından olan çocuğunu annesi doğumdan iki saat sonra terk edince bir parmak çocukla, çocuk denecek zihinsel kapasiteye sahip Sam baş başa kalır. Büyük zorluklarla kızını büyütmeye başlayan Sam ve kendisi gibi zihinsel özürlü arkadaşları günün birinde Sosyal Hizmetler’den bir görevlinin kamu davası açmasıyla büyük bir problemle karşı karşıya kalırlar. Devlet, bir yetişkin olmayan Sam’in yedi yaşındaki bir kızı gerektiği şekilde yetiştiremeyeceği düşüncesiyle baba-kızı ayırmak niyetindedir. Bu noktada devreye Rita Harrison (M. Pfeiffer) isimli avukat giriyor. Kerhen kabul ettiği bu davada Rita’nın da öğrenecek pek çok şeyi vardır.

Hiç yorum yok: